De dolda jämställdhetsfällorna du trillar i med bilder
Vilka som syns, och hur de avbildas, påverkar hur kommunikationen landar hos publiken. Om vi ser samma sak gång på gång nöts det in att det är så verkligheten ser ut, och kanske ska se ut. För att undvika gamla mönster och stereotyper kan du börja med de här klassiska fällorna.

1. Fördelning män/kvinnor/ickebinära
Räkna igenom och kolla hur många män/kvinnor/ickebinära som visas upp. Ens egen magkänsla är lätt färgad av ens egna uppfattningar och när man väl räknar på det kan man bli överraskad av de egna bildvalen. Samtidigt ska man undvika falska alibin, att visa upp en jämn könsfördelning på kontoret om ens organisation består av nästan enbart män blir märkligt.
2. Aktiv eller passiv?
En klassisk fälla är att kvinnor – även om de porträtteras i sin yrkesroll – avbildas som stillasittande objekt. Det kvinnliga rullskridskoproffset som får ligga bakåtlutad på sandstranden (?!), medan den manlige crossföraren får aktivt spinna loss i samma sand, är två exempel. Ofta får kvinnor sitta i passiviserande poser, medan män skildras aktiva, stående eller utförande sin yrkesroll – ”presterande män och passiva kvinnor”.
Fundera en gång till när två personer visas i bild och en sitter när den andre står. Vad för signaler skickar bilden?
3. Glad och rar eller bister och seriös
Många gånger får män bara porträtteras som allvarliga och bistra medan kvinnor slentrianmässigt ler och är trevliga.
Begränsande för alla.
4. Män i miljö och kvinnor ur sitt vatten
Avbildar man en yrkesperson är det kanske rimligt att visa upp yrkessituationen och miljön, men ofta tas kvinnor till andra ställen – ut i naturen, sittandes tokigt på sitt skrivbord eller så. För att begripa vad personen arbetar med måste man läsa texten.
Det gäller också rekvisita, där kvinnor ofta får använda sina yrkesredskap oseriöst på bild.
5. Färgval och skuggor
Glada ljusa färger eller svartvitt med dramatiska skuggor – börjar man leta efter mönster blir fotoelementen avslöjande för vad man berättar med bilden. Lösningen är att se vad det kommunicerar och välja vad som är rätt för din berättelse, inte utifrån kön.
6. Perspektiv gör människor små eller stora
En klassisk kompositionsfälla är att fotografier underifrån gör personen större och mäktigare medan det omvända råder åt andra hållet. Gissa vilket kön som är överrepresenterat var?
Ögonhöjd är mer neutralt.
7. Män isoleras och kvinnor berör
Vad gör händerna? Knutna armar över bröstkorgen, eller en försiktig hand på kinden – eller någon annans arm? Det stärker en bild av att kvinnor ska vara mjuka och omhändertagande medan män står på egna ben.
8. Stereotypa yrkesroller
Den här är bland de enklaste men också tydligaste stereotyperna att identifiera. Ju mer traditionellt könskodad en aktivitet är desto svårare blir den att överbrygga om man inte får representation av alternativ. Reklam för vårdutbildningar kanske inte ska marknadsföras av enbart kvinnor om man vill ha män som söker? Och ska det bli fler kvinnliga truckförare som branschen efterfrågar, så kanske det är slugt att visa på förebilder i rekryteringen?
Fundera vilket kön man väntar sig som ska göra den uppgift du ska bildsätta och tänk efter vad som blir bäst för din kommunikation.

Rätt storlek för Insta med Pixlr
Använd onlineeditorn Pixlr-X för att enkelt beskära bilder så att de passar Instagrams olika format. För stora bilder blir luddiga; genom att leverera i rätt format från början blir bilderna bäst!

Så väljer du rätt bild
Det är ofta lättare sagt än gjort att välja rätt bild. Förhoppningsvis kan vi göra det iallafall lite enklare för dig med dessa fem knep.